Instrumente de negociere de baza pe care trebuie sa le invete copiii
Majoritatea dintre noi nu am fost invatati arta negocierii atunci cand eram copii. Dar astfel de abilitati ne ajuta sa ne descurcam cu mai multa usurinta atunci cand apar conflictele inerente vietii de zi cu zi si toti copiii ar trebui sa le cunoasca. Daca ii invatati pe copiii vostri aceste abilitati, veti incepe sa-i auziti cum le folosesc pentru a-si rezolva neintelegerile.
Schimburile
„Iti dau un albastra daca imi dai una rosie de-ale tale.”
Un schimb mai avantajos
„Imi doresc mult elefantul. Ce-ai zice sa-ti dau zebra, crocodilul si gorila, iar tu sa-mi dai elefantul?”
A face cu randul SI a face un schimb mai avantajos
„Ce-ai spune sa ne jucam intai jocul meu si apoi al tau, dar , pentru ca al tau va fi al doilea, sa-l jucam mai multa vreme?”
Impartirea recompensei
„Poti sa imparti recompensa in doua parti egale… Incearca sa le faci de aceeasi dimensiune, pentru
ca eu o sa-mi aleg primul bucata.”
Lucrul in echipa
„O sa te ajut sa aduni cuburile daca tu ma ajuti sa adun piesele de Lego.”
A face intelegeri sau „reguli”
„De ce reguli avem nevoie pentru ca toata lumea sa se simta in siguranta in timpul partidelor de lupta? Ce-ati spune ca atunci cand cand cineva striga Stai!, sa ne oprim cu totii… E toata lumea de acord?”
A scrie intelegerile
„ In regula, deci suntem de acord ca eu trebuie sa fac primul baie, dar apoi tu vei fi primul doua seri la rand. Hai sa mergem la tata sa ne ajute sa scriem pe hartie cum ne-am inteles.”
CAND COPIII PARASC CER AJUTOR PENTRU A REZOLVA O PROBLEMA
“ Ma lupt din greu sa le insuflu sa vorbeasca in nume propriu in loc sa parasca. Mai exact, “ Nu-mi place cand ma lovesti” sau “Te rog nu-mi mai lua lucrurile fara sa ma intrebi” ar trebui spuse direct fratelui, in loc sa anunte unul dintre parinti ca a fost deranjat.
Cred ca ambitia este o trasatura pe care as prefera sa si-o dezvolte atunci cand mai cresc. Acum au doi si respectiv patru ani si inca au nevoie de mult ajutor in privinta aceasta, dar functioneaza incredibil de bine!
Maria
Parintii urasc para. Asta se intampla, intr-o anumita masura, pentru ca cei mai multi dintre noi devenim usor iritati fata de mesagerul care aduce vestile proaste. Paratul ne da o problema de rezolvat, ceea ce ne enerveaza. Dar partea care ne deranjeaza cu adevarat este ca propriul nostru copil incearca, rautacios, sa-l puna pe fratele sau in incurcatura. Desigur, nu vrem ca fratele lui sa fure ciocolata. Dar cee ace face cel mic pare sa fie, dintr-un anumit punct de vedere, chiar mai rau – se bucura ca-l baga pe fratele sau in buclul.
Indrumarea cu iubire reduce para in mod semnificativ, pentru ca nimeni nu mai “intra in incurcatura”. Puteti interveni, dar cautand o solutie, nu invinovatind. Daca ati elimina pedepsele din viata voastra, atunci copiii vor fi mai putin stimulati sa parasca.
Iata patul casuta rezistent ce poate fi folosit si pentru frati
Desigur, vor continua sa vina la noi atunci cand nu stiu cum sa se descurce intr-o anumita situatie cu fratii lor. Vrem ca ei sa stie ca intotdeauna ne pot spune ceea ce ii supara. E un lucru bun ca ne cer indrumarea cand nu stiu cum sa se descurce. In loc sa-I izolam, ii ajutam. Dar nu intervenind din pozitia unui inger razbunator. In primul rand, nu stiti intreaga poveste. In al doilea rand, daca rezolvati voi problema nu le dati copiilor ocazia sa gaseasca ei insisi o solutie. Mai mult, daca le inpuneti voi o solutie, e posibil ca ea sa nu fie acceptata de amandoi copiii. Asa ca, atunci cand unul dintre copii vine la voi sa-si parasca fratele in legatura cu felul in care s-a purtat cu el:
1. Trageti adanc aer in piept si amintiti-va ca el doar incearca sa imbunatateasca situatia, asa cum se pricepe.
2. Repetati cum stau lucrurile, pentru a va asigura ca ati inteles corect. Desigur, stiti ca nu intotdeauna copilul vostru este un reporter demn de incredere. Dar, in acest fel, veti afla versiunea sa asupra celor intamplate. “ Sa vedem daca am inteles corect. Fratele tau a spus ca nu poti sa mergi si tu la petrecerea de ziua lui daca nu te joci cum spun el?
3. Daca „ofensa” a fost adusa copilului care vine catre voi, empatizati, apoi ajutati-l sa gaseasca solutii. „ Cred ca te doare din cauza ca fratele tau ti-a spus asta… Se pare ca sunteti destul de suparati unul pe celalalt, asa ca fratele tau ti-a spus cel mai rautacios lucru la care s-a putut gandi… Ma intreb ce ai putea face tu acum ca sa rezolvi situatia? Ce ai putea sa-i spui fratelui tau?
4. Intrebati-l daca vrea ca voi sa interveniti sau isi doreste doar sa stati de vorba. „ Se pare ca stii ce vrei sa-i spui fratelui tau… Sa ma anunti daca vrei sa-ti fiu alaturi cand vorbesti cu el.”
5. Daca cel care vine la voi sa va spuna despre ce a facut fratele sau sora lui, nu este implicat in niciun fel in poveste, empatizati, mutumiti-i daca este cazul si actionati.
„ Cristian se catara pe fereastra! ”
„ Daria deseneaza pe perete! ”
„ Mario s-a jucat la calculator in timp ce tu il culcai pe bebe! „
Cristian face un lucru periculos. Daria distruge un bun. Iar Mario incalca o regula a familiei legata de folosirea electronicelor. Adevarul este ca va bucurati ca aflati aceste lucruri, dar sunteti deranjati ca cel mic incearca sa-l bage in bucluc pe fratele lui.
Cum ar trebui sa reactionati?
Ganditi-va ca el este cu adevarat preocupat de pericolul care il paste pe fratele lui sau de faptul ca un bun al vostru este distrus sau ca o regula a familiei este incalcata. Atunci cand vine la voi, este ingrijorat. Sunt importante regulile familiei? Veti putea face astfel incat toata lumea sa ramana in siguranta?
Empatizati cu preocuparea copilului si asigurati-l ca o sa luati masuri. „ Sa vedem daca am inteles bine. Mario s-a jucat la calculator, iar asta e impotriva regulilor… Pari ingrijorat… Nu te ingrijora, dragule. O sa rezolv problema asta cu fratele tau. „
Daca lucrul despre care va spune se intampla chiar atunci, actionati. „ O, Doamne, Daria deseneaza pe perete? Multumesc! Hai sa mergem sa salvam peretele! „
Apoi, discutati intre patru ochi cu cel care a incalcat regula, asa cum procedati intotdeauna cand apare o astfel de situatie.
Acest articol face parte din seria de articole despre frati, serie dedicata parintilor cu doi copii, asa cum este si cazul meu, si nu numai. Izvorul inspiratiei mele pentru a veni catre voi cu aceste articole valoroase despre frati este Laura Markham, celebrul psiholog american ce ofera parintilor sfaturi concrete si usor de aplicat despre ceea ce inseamna parentingul bland.
Sper sa va fie de mare folos toate aceste informatii, sa le recititi, cum si eu am nevoie sa o fac si sa puneti in practica tot ce este folositor pentru voi.
Cu drag,
Alina