Somnul copilului este influentat de factorii externi care-l inconjoara.
Poti sa depui mult efort pentru a-l adormi, dar daca factorii externi nu sunt favorabili pentru somn, copilul nu va dormi bine.
Asadar, care sunt factorii externi favorabili pentru un somn bun si cum te pot ajuta?
Temperatura aerului
Pentru nounascuti, temperatura optima in camera unde acestia dorm este de 22 – 24 grade C iar pentru cei mai maricei 18-23 grade C.
Umiditatea aerului
Umiditatea optima recomandata in camera copilului este intre 40% si 60%.
Cel mai des aceste probleme apar in perioada rece a anului. Utilizarea sistemelor de incalzire in incaperi duce la uscarea excesiva a aerului. Lipsa de aerisire regulata, complica si mai mult situatia.
Pentru a mentine un nivel optim de umiditate a aerului in mod constant, poti sa folosesti un umidificator de aer.
Lumina
Melatonina – hormonul somnului, se elibereaza in organism in conditii de intuneric. Lumina inhiba producerea hormonului respectiv.
Pe timpul somnului de zi, si mai cu seama cu 30-40 minute inainte de somn, este bine sa intuneci usor camera in care se afla copilul. Nu este nevoie de intuneric total.
Somnul de noapte insa necesita intuneric. Deconecteaza toate sursele de lumina, inclusiv si pe cea de veghe.
Sunetul
Sunetul optim pentru un somn odihnitor este linistea.
Chiar si in somn creierul activeaza si prelucreaza informatia primita in decursul timpului treaz. Din aceste considerente, iti sugerez sa nu lasi copilul sa doarma cu TV sau radio pe fundal.
Pe parcursul zilei, uneori nu este posibil sa pastrezi liniste. Si mai greu este sa o faci daca in casa sunt si alte persoane sau copii. Pentru a masca o eventuala galagie in casa si a nu trezi copilul poti sa folosesti zgomot alb. Dar sa ai grija sa-l folosesti doar pe timpul somnului de zi. Pe timpul somnului de noapte pastreaza linistea.
Patul si asternuturile
Patutul și asternuturile trebuie să fie confortabile, curate, confecționate din materiale naturale. În patut nu trebuie să se afle alte obiecte decât asternuturile. Excepție poate fi doar o singură jucărie, pentru somn, pe care poți să-i oferi copilului mai mare de 6 luni.
Medicii recomanda folosirea pernelor pentru copii doar incepand de la varsta de 2 ani.
Fii atent sa pozitionezi patutul copilului mai departe de sistemele de incalzire, de curenti de aer si geamuri.
Hainele
Asigura-te ca hainutele micutului sunt comode, nu sunt prea stranse, prea calduroase, nu au etichete, nasturi, fermoare deranjante. Hainutele trebuie sa fie curate, uscate, create din material naturale.
Aer proaspat
Aeriseste camera inainte de somn, pentru un aer proaspat, chiar si in perioada rece a anului.
Somn static (nu in miscare)
Somnul in miscare este mai putin odihnitor.
Daca unica metoda de a adormi copilul este leganatul sau mersul in carucior, atunci te sfatui sa incetezi miscarea cat mai curand dupa ce a adormit. Cel mai bine, pentru reglarea somnului bebelusului este sa-l inveti sa adoarma desinestatator, in pat.
Scutec uscat
Nu uita sa verifici scutecul bebelusului inainte de al pune la culcare.